sr en

Ansambli

Folklorni ansambli

Od devedesetih godina prošlog veka broj aktivnih članova u folklornim ansamblima permanentno raste, i folklorne sekcije dobijaju potpuno novu dimenziju, a po mišljenju mnogih stručnjaka i javnosti, „Gusle“ se smatraju jednim od najkvalitetnijih Kulturno-umetničkih društava u zemlji. Tome je, svakako, doprineo i Igor Popov, vaspitač specijalista za tradicionalnu igru, koji od 1999. godine do danas radi sa ansamblima. Popov je svojim predanim radom i nadahnutim koreografskim rešenjima ostavio značajan trag u istoriji „Gusala“, a posebno istražujući i postavljajući na scenu srpske igre iz Kikinde i igre iz Pomorišja (rumunskog dela Banata). Ovim koreografijama, Popov je prikazao duh narodnog života i lepotu tradicionalne igre Srba, stanovnika gornjeg Banata, i one predstavljaju kapitalna dela u svetu folklornog stvaralaštva današnjice.

● Skola folklora
● Izvodjacki folklorni ansambl
● veteranski folklorni ansamblOrkestri

Veliki narodni orkestar „Gusala“ 1993/4. godine formira i njime do danas rukovodi Zoran Petrović, a tamburaškim orkestrom najpre Vladimir Krstonošić, a danas Živica Grastić. Svoje dugogodišnje bogato muzičko iskustvo, Petrović prenosi na brojne članove novooformljenog orkestra i svojim neiscrpnim muzičkim idejama, talentom i znanjem „Gusle“ podiže na pijedestal muzičkog stvaralaštva tog vremena. Dakle, sa njim počinje novo razdoblje u muzičkom životu Društva. On postavlja potpuno nov muzički program, kojim prezentuje tradiciju različitih krajeva Srbije i celokupnog Balkana, a takođe autentičnim zvukom prati koreografije postavljene za igračke ansamble „Gusala“, čime znalački doprinosi očuvanju arhaičnog zvuka određenog podneblja, prilagođenog zadacima orkestra i igrača na sceni.Hor

Kikindski omladinski mešoviti hor „Tolinger“, koji pod tim imenom funkcioniše kao jedna od mnogobrojnih sekcija „Gusala“ , nastavlja tradiciju kvalitetnog horskog pevanja u „Guslama“, dugu sto četrdeset godina. Od 1876. godine u „Guslama“ se u kontinuitetu neguje horsko pevanje, a dirigenti su bili: Josif Marinković, Robert Tolinger, Matijas Melihar, Hranislav Hartl...Osnivač i dirigent hora je profesor-muzički pedagog Snežana Kovačević, koja nastavlja misiju svojih slavnih prethodnika. Nakon Snežane, na mesto horovođe dolazi Jovana Šević, koja je na tom mestu sve do danas.Pevačka grupa „Gusala“

Pevačka grupa „Gusala“ broji 15 članica, istinskih zaljubljenica u tradicionalnu muziku, uzrasta od 14 do 24 godine.

Na repertoaru grupe se nalaze, najpre, tradicionalne pesme banatskog podneblja, pa onda i tradicionalne pesme ostalih srpskih područja.

Članice grupe najčešće pevaju a capella, dakle bez muzičke pratnje, ali takođe, tradicionalne numere rado izvode i uz pratnju gajdaša, samičara, tamburaškog ili velikog narodnog orkestra ADZNM „Gusle“. Učestvovale su na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, na kojima su prezentovale srpsku tradicionalnu pesmu , kako u izvornom, tako i u manje ili više stilizovanom obliku.

Poslednjih 10 godina umetnički rukovodilac grupe je Magdalena Popov.